“Communiceren is het allerbelangrijkste,” zegt Marloes Tepper, accountmanager bij de gemeente Almere. “Van meldpunt tot wethouder: je hebt iedereen nodig, dus je doet aan relatiebeheer in de breedste zin van het woord.”
Accountmanagers, ook wel vastgoedadviseurs of assetmanagers genoemd, zijn vaak hét gezicht van de gemeente naar huurders. Wat pak je dan wel en niet op als accountmanager? In elke gemeente blijkt dit anders te zijn. Zelfs binnen één gemeente verschilt de aanpak.
Alles op je bord
De meeste accountmanagers zijn verantwoordelijk voor alle verhuur van de vastgoedportefeuille (of een deel daarvan). Zij onderhouden het contact met de huurders, maar ook met de beleidsafdelingen. Ze vormen de schakel tussen onderhoud en beleid, en geven advies voor collegestukken over nieuwbouw.
“Alles komt op je bord—verduurzaming, vervangingsopgave, beheer. Je moet van heel veel onderwerpen een beetje weten, en dat is meteen de grootste uitdaging,” vertelt Marloes. “Je legt uit hoe een contract werkt in Jip-en-Janneketaal, maar je weet ook iets over het onderhoud van daken. Je voert gesprekken over huursverhogingen, handelt legionellaproblemen af, en je zorgt ervoor dat je met iedereen een goede relatie onderhoudt. Daarom ben ik vaak te vinden bij andere afdelingen voor iets dat lijkt op ‘praatje pot’, maar bijdraagt aan de afstemming.”
Waar kloppen huurders aan?
De werkdruk in de gemeente Horst aan de Maas is hoog door het grote aantal accommodaties en de diversiteit van klantvragen, vertelt Caroline Tebbens. Wat helpt (dat is nog niet ingeregeld) is de informatieverstrekking via de website, portal of KCC (Klant Contact Centrum) aan de voorkant goed in te richten waardoor een deel van de antwoorden daar al wordt gegeven, dat levert tijd en ruimte op voor langetermijnoplossingen.
Toch kiezen sommige accountmanagers er bewust voor om wél zelf het eerste aanspreekpunt te blijven. Zo blijven ze goed op de hoogte van wat er speelt.
Hoe houd je overzicht in je agenda?
Time management: slim je agenda beheren, mét alle ‘brandjes’ tussendoor, is voor veel accountmanagers een uitdaging. Dat vraagt om duidelijke prioriteiten. Maar dat is lastig, want het is vaak niet helder waar de verantwoordelijkheid van de accountmanager ophoudt en die van een ander begint.
“Je bent toch van vastgoed, dan doe je toch ook de verbouwing?” Die vraag kreeg Rianne Althof-Mels van gemeente Zwolle. “Welke positie heeft de accountmanager binnen de organisatie? Het zou mooi zijn als we dat in kaart kunnen brengen.”
Ook Caroline van Horst aan de Maas krijgt regelmatig verzoeken over zaken waar ze formeel niet van is. “Ik ga over de stenen, ik heb geen budget,” legt ze dan uit.
Hoe zorgen we voor meer duidelijkheid?
Patricio Conner van gemeente Alphen aan den Rijn ziet graag een handreiking die antwoord geeft op vragen als: Waar ben je verantwoordelijk voor, en waarvan ben je eigenaar? Welke risico's draag je wel en niet?
“Het zou mooi zijn als we wat meer uniformiteit in de werkwijze van accountmanagers kunnen krijgen,” zegt Mitch Lamboo van de gemeente Almere. Ook de accountmanagers bij andere gemeenten hebben behoefte aan een duidelijke rolomschrijving. We gaan hierover op 5 juni 2025 samen in gesprek.
Doe mee op 5 juni!Tijdens de netwerkbijeenkomst op 5 juni 2025 wisselen accountmanagers uit het hele land ervaringen uit. We verzamelen voorbeelden, delen knelpunten en bouwen samen aan een duidelijke, werkbare rolomschrijving. Ook leidinggevenden zijn van harte welkom. Wil jij meedenken over de toekomst van accountmanagement? Meld je dan aan. |
![]() |
Meer informatie:
- Publicatie: De rol Accounts managen uit 'Rollen in het Vastgoedmanagement' (Bouwstenen, 2017)